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Best of March 2013

This month, we have selected the following dozen questions as the “Best of 
March 2013” answered by the engineering staff as part of the NFSA’s EOD 
member assistance program.

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering 
Department staff, generated as members of the relevant NFPA technical 
committees and through our general experience in writing and interpreting 
codes and standards.  These have not been processed as a formal 
interpretation in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee 
Projects and should therefore not be considered, nor relied upon, as the official 
position of the NFPA or its Committees.

Question 1 – Small Orifice Sprinklers in Dry Systems

Can sprinklers with orifice sizes smaller than k-4.2 be used in dry pipe 
systems in light hazard occupancies as long as the piping is corrosion 
resistant?

Answer: No.  Section 8.3.4.4 of NFPA 13 specifically limits the smallest size 
k-factor allowed for dry pipe systems to k-4.2, which can only be used in 
situations where the occupancy is light hazard and the pipe is corrosion 
resistant or internally galvanized.

Question 2 – Protecting Feed Mains

If a feed main runs through unsprinklered spaces (such as a crawl space or 
utility tunnel), does it have to be protected with a row of sprinklers?

Answer: No.  Section 8.16.4.3.2 of NFPA 13 says that private service main 
aboveground piping is permitted to be located in hazardous areas protected by 
an automatic sprinkler system.  Note that this section only applies to 
situations where the pipe is being run through hazardous areas.  A crawl space 
or utility tunnel is not a hazardous area.  Sprinkler piping needs to be protected 
from mechanical damage, but there is no requirement to protect it from fire with 
sprinklers.  If the space does not contain sprinklers, then someone has already 
concluded that a fire in the space is not intended to be controlled with 
sprinklers.  The worse-case scenario for a fire starting in this space is that it 
causes the main to fail and water gets discharged on the fire anyway.

Question 3 – The Ark in a Synagogue

We are designing a sprinkler system for a synagogue.  Mounted to the wall 
within the sanctuary is a large cabinet for the storage of sacred scrolls (called 
an Ark).  Do we need to put a sprinkler in this cabinet?
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Answer: No.  As a fire protection engineer who is also very active in the Jewish 
Community and is studying to be a Cantor, I have been involved in the design of 
a number of sprinklered synagogues and dealt with the Ark (or Aron ha’Kodesh) 
in each of them.  In each case, I have treated the Ark as a piece of furniture, 
similar to a cabinet.  Even though it is connected to the wall, it is still a piece of 
furniture.  Section 8.1.1(7) of NFPA 13 allows sprinklers to be omitted from 
inside pieces of furniture, regardless of the size of the furniture.  However, 
section 8.5.3.2.3 requires that the sprinkler at the ceiling be spaced from the 
wall behind the Ark (as if the Ark was not there) and not the front edge of the 
Ark if the Ark goes as high as the ceiling.

I hope that this additional perspective from someone very knowledgeable in 
both the Jewish religious aspects of synagogue construction and the design of 
fire sprinkler systems is helpful.

Question 4 – Return Bends

On a sprinkler system where the water supply is an open pond, are return 
bends required for the pendent sprinklers when the fire pump has a strainer?

Answer: Yes.  The strainer protects the fire pump from rocks and other 
obstructions that could clog the piping or damage the interior of the fire pump.  
However, it is not fine enough to keep sediment from getting in the water 
stream and then collecting in the top of the pendent sprinklers in the system.  
Therefore, the return bends are needed to keep the sediment from gathering at 
the sprinklers.

Question 5 – Rod Stiffeners

An authority is requesting seismic bracing within 6 inches of a hanger and this 
authority is also requiring that rod stiffeners be applied to hangers where the 
rod span is greater than 19 inches.  Are these requirements part of NFPA 13?

Answer: No.  However, sway braces located near a hanger or rod stiffeners 
being required are common when tension-only bracing systems are used.  The 
requirements for these systems are in the manufacturer's installation 
instructions.  Where rigid sway bracing is used the concerns for vertical 
reaction are found in Section 9.3.5.10 of NFPA 13, 2013 Edition (similar text 
exists in earlier editions).  Should the conditions there be applicable, then rod 
stiffeners may be one way to address the vertical reaction.

Question 6 – Beam Clamps for Trapeze Hangers

For trapeze hangers, can beam clamps be used as the point of attachment to 
the angle iron both to attach the trapeze to the structure and to hang the 
sprinkler system pipe from the trapeze?

Answer: Yes.  There is nothing in NFPA 13 that would prohibit the use of a 
beam clamp in the trapeze hanger arrangement.  However, I should caution you 
that Section 9.1.1.7.4 (2013 Edition as well as earlier versions) states, "The 
trapeze member shall be secured to prevent slippage."  This should be looked 
at for a beam clamp option to make sure the trapeze arrangement is solid for 
the life of the system.  In addition, if seismic forces are a factor for the building, 
restraining straps will be needed, although it may be a better option to use a 
different attachment method in that case.

Question 7 – Forcing Compartments in a Wide Open Home

 



We are designing an NFPA 13D system for a home with some large 
compartments (kitchen, dining room, and family room are all not separated by 
walls or lintels).  The kitchen/dining room/family room compartment might need 
8 or 10 sprinklers to protect it.  The AHJ is saying that the homeowner need to 
put up walls or 8 inch lintels to separate the spaces into separate 
compartments of 2 sprinklers or less to meet NFPA 13D.  Is the AHJ correct?

Answer: No.  NFPA 13D does not limit the size of a compartment.  Residential 
sprinklers are designed to control or suppress a fire with only two sprinklers 
opening, even when there are more than two sprinklers in the compartment.  In 
order to be listed, residential sprinklers need to be able to control a fire in a 
room with more than two sprinklers in it.  If, during the fire test that is a part of 
the listing, a third sprinkler opens in the room, the sprinkler fails the test.  This 
is one of the reasons why NFPA 13D does not care if there are more than two 
sprinklers in any compartment.

Question 8 – NFPA 13R and Sprinklers on Breezeways

Section 903.3.1.2.1 of the International Building Code and International Fire 
Code requires sprinklers on the outside of buildings protected using NFPA 13R 
to protect porches, balconies, and patios that are part of a dwelling unit.  Does 
this section also require sprinklers to protect balconies and breezeways going 
between buildings?

Answer: The purpose of section 903.3.1.2.1 is to provide extra protection on 
balconies and decks belonging to individual dwelling units, which is why the 
section specifically says “of dwelling units”.  Corridors and breezeways 
between buildings are not “balconies of dwelling units” or “decks of dwelling 
units”.  Instead, they are common to the whole building and would not be 
expected to have the fuel load due to storage that was the basis of the 
justification for the sprinkler requirement.

Question 9 – Setting Relief Valves for Fire Pumps

NFPA 20 requires the fire pump system to be designed so that the maximum 
discharge pressure does not exceed the rating for which the system 
components are designed.  Then NFPA 20 requires a pressure relief valve for 
diesel engine driven pumps in case the pump goes into overspeed and 
overpressurizes the system before it gets to overspeed shut-down.  Under 
normal operating conditions, the pressure relief valve will not open.  So, how do 
we set the relief valve during the acceptance test since the pump won’t produce 
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enough pressure to open the valve?

Answer: I can think of two ways to set the relief valve when the pump will not 
reach the pressure at which it needs to open under normal circumstances.  The 
first would to be to connect a temporary pump somewhere upstream of the 
pressure relief valve temporarily for the purposes of setting the relief valve.  The 
second would be to adjust the governor on the diesel engine to increase the 
discharge pressure to the point where the relief valve should open.  In many 
cases, you would only need an increase in speed of about 5% to get the 
discharge pressure up to the point where it would open.  It should be fairly easy 
to adjust the governor to increase the speed by 5%, and this may be the best 
option for setting the relief valve.

Question 10 – Manifolding the Discharge from Pump Relief Valves

We have two fire pumps in the same pump room.  The pumps are for different 
zones in the building, so they should not be running at the same time.  Can we 
manifold the discharge from the two pressure relief valves to each other and 
then run a single pipe to the drain that is just sized for the flow of one relief 
valve?

Answer: There is no prohibition against manifolding the discharge pipes 
together, but there are a number of concerns that need to be worked out.  First, 
I think that you do need to size the discharge pipes so that they can handle the 
flow from both relief valves operating simultaneously.  There is a chance that a 
fire on one of the floors near the transition from one zone to the other could 
cause both fire pumps to be operating simultaneously.  During that time, if both 
pumps go into overspeed or if an unusual pressure comes from the water 
supply, both relief valves would open.  While this would be a rare combination 
of events, it is certainly foreseeable and should not be ignored in the design.

Second, you would need to put check valves in the individual discharge from 
each relief valve before making the connection to the manifold in order to 
prevent the discharge from a single relief valve from putting pressurized water 
on the back side of the other relief valve.  These check valves will be in piping 
that does not have pressurized water in it most of the time.  This will mean that 
you will need to find check valves that work when exposed to air (at 
atmospheric pressure) most of the time and then periodically experience water 
under pressure on the downstream side.  I don’t know if there are check valves 
that work reliably under those circumstances.  Once you install the check 
valves, maintaining them will be a significant challenge.  Usually we install 
control valves on either side of the check valves so that we can isolate the 
check valves for service (5-year internal inspection).  But section 4.18.9 of 
NFPA 20 prohibits the installation of control valves in the relief valve discharge 
piping, so you’re going to have to figure out a procedure for safely doing the 
internal inspection of the check valves.  This might include a procedure for 
locking out the pump and tagging it once every five years so that it does not 
start during the check valve internal inspection.  This would be an impairment of 
the fire protection system and would have to be treated as such according to 
NFPA 25.  This would place a significant burden on the owner, so you may 
need to get concurrence from the owner that they are willing to take this step to 
safely maintain the check valves.

Question 11 – Low Pressure Cut-Off for Fire Pumps

Our state code requires that we install fire pumps in accordance with NFPA 
20.  We have an AHJ (a water purveyor in this case) that is also insisting that 
the law in his jurisdiction requires the installation of a low pressure cutoff device 
to protect the public water supply.  We are insisting that this would violate 
NFPA 20.  Are we correct that NFPA 20 prohibits the installation of low suction 
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cut-off devices?

Answer: Yes, you are correct that NFPA 20 prohibits the installation of 
low-pressure cut off devices.  The section number is 4.14.9.1 in both the 2010 
and 2013 editions.  In previous editions, this statement is in Chapter 5.  Since 
NFPA 20 is adopted and enforced in the state, it would be a violation of state 
law to install a low pressure shut off device on the pump.  Whenever a situation 
occurs where two laws are in conflict, you need to go back and look at the 
intent of each law and work out a reasonable solution to the situation.

The intent of the law that the water purveyor is quoting has to do with the 
integrity of the water purveyor’s mains.  While they have a valid concern about 
the pressure in their main, the concern does not extend to the portion of the 
pipe leading to the pump and state law in most states does not allow their 
jurisdiction to extend to private fire mains on private property.  I am not aware of 
the law that the water purveyor is citing, and he may not even be reading the 
law correctly.  If he is, we need to change the law in that jurisdiction because 
there is an obvious conflict that needs to be resolved.  In all of the other states 
where this issue came up in the 1980’s we were able to change it.

The intent of the rule in NFPA 20 is both firefighter safety and protection of the 
fire pump during emergencies.  If a firefighter is using the water from a fire pump 
to fight a fire inside a building, they are protecting themselves from the heat of 
the fire with the water from the pump coming through their hose.  If a device 
suddenly shuts off the pump, the firefighter will be exposed to the heat from a 
fire, and will be severely injured or killed.  Even if the pump is being used for 
fixed systems and not firefighters, the sudden shutting down of the pump can 
ruin the pump and set up water hammer in the system that will damage parts of 
the system.  In addition, if that much flow was being used for fire protection, the 
fire will grow and do considerable damage once the pump is shut down.

Assuming that the water purveyor is correct and that the laws are in conflict, 
we still have the situation where one of the laws does not make much sense 
and the other one is a matter of firefighter safety and good fire protection.  Good 
fire protection and firefighter safety should trump a law that does not make 
much sense.

If you really need a compromise position, NFPA 20 does allow a low suction 
throttling valve.  This device senses the line on the suction side and partially 
closes a valve on the discharge side if the suction pressure gets too low.  In 
this case, water still flows to the fire protection system under low suction 
pressure conditions, but it’s less than what is needed for the system.  It is not 
a great solution, but it is better than a cut-off device and it is allowed by NFPA 
20 in section 4.14.9.2(2).  This is not a great device, but in all of the states 
where we have raised this issue, they have changed their requirements from a 
low-pressure cut off to a low pressure throttling valve.  The situation that pushes 
the need for this device should be the pressure in the water purveyor’s main, 
not the pressure at the suction flange of the pump.

If this is a situation where there are conflicting laws, we will notify our Regional 
Manager in the area, who will look into the feasibility of clarifying the law(s) so 
that contractors installing fire pumps can follow NFPA 20 as required by the 
state law.

Question 12 – Inspection of Roadway Boxes

Does NFPA 25 require roadway boxes to be physically inspected and/or 
exercised?

Answer: NFPA 25 requires all valves that are a part of a fire protection system 
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to be inspected and exercised.  Whether or not the roadway valve belongs to 
the fire protection system is a function of the agreement between the building 
owner and the water utility.  In some cases, the water utility will claim 
ownership of the roadway valve and will agree to maintain it.  This makes the 
valve part of the utility’s water distribution systems and beyond the scope of 
NFPA 25.  In other cases, the contract with the water utility states that the 
owner is required to maintain the roadway valve.  In that case, the valve is 
considered part of the fire protection system and needs to be inspected and 
tested in accordance with NFPA 25.  Since these valves are non-indicating 
valves, there is no way to determine that they are open through a simple 
inspection.  In the 1992 and 1995 editions of NFPA 25, roadway valves were 
required to go through a “torsion test” on a quarterly basis to prove that they 
were open.  This test was eliminated in the 1998 edition with no real technical 
substantiation from the committee.
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